המצב בארץ ובעולם – סקירה ספרותית


בעשור האחרון החליטו חברות וארגונים לקחת אחריות על בריאות העובדים שלהם. יותר ויותר ארגונים מציעים בין כותליהם תזונה נכונה בחדרי האוכל הארגוניים, סדנאות הרזיה, חדרי כושר, ואף סיוע בגמילה מעישון, מתוך הכרה ברעות החולות שמביאים עמם הרגלי תזונה ועבודה קלוקלים ובנזק שהם גורמים למקום העבודה. כמו בהרבה תחומים אחרים, גם בתחום הזה ישראל עדיין בפיגור אחרי חברותיה בעולם המערבי, אבל גם פה בראות העובד היא כבר לא מילה גסה.

חו"ל
מקור מוסמך של תוכניות הבריאות הוא המועצה האמריקאית - WELCOA- Wellness Councils of America שהוקמה ב 1987 ומהווה ארגון גג לקידום תוכניות רווחה ובריאות במקום העבודה. WELCOA מסייעת לארגונים לפתח ולאמץ תוכניות מסוג זה. ליבן של התוכניות הינו מתן סיוע לעובדים כך שיוכלו לנהל אורח חיים בריא יותר, גורם שמשפיע על ביצועי החברה כולה. כ 2,200 ארגונים בארה"ב חברים בWELCOA, עליהם ניתן למנות חברות כמו Pfizer, Motorola ,Boeing, 3M , Xerox ועוד.

חברת C-FER Technologies מפעילה תוכנית לשיפור הכושר. נעשו שינויים תכנוניים ופיזיים להכנסת פעילות גופנית בזמן שעות העבודה: הוצב מתקן לקשירת אופניים כדי שעובדים יוכלו להגיע לעבודה ברכיבה. נבנה חדר כושר, הותקן סל לקליעה במיקום הקרוב לחדר האוכל, הוכנסו אביזרי ספורט וכדורים לשימוש העובדים בזמן הפסקת האוכל, זמן האוכל הפך ל"פסק זמן" המוקדש לפעילות גופנית, חל שינוי בתפריט והמזון הסטנדרטי פינה מקומו למזון בריא, הוקם מועדון הליכה וריצה, הוכנס חומר קריאה בנושאי פעילות גופנית לספריה, כרזות בנושא נתלו בכל מקום, ניתנו הרצאות בנושאי פעילות גופנית והמודעות הכללית עלתה.
כתוצאה מהשינויים הנ"ל העובדים עסקו בפעילות גופנית רבה יותר, רמות הלחץ שלהם ירדו ותופעת לוואי אשר לא תוכננה, נצפתה: בין העובדים נוצרו מערכות יחסים טובות יותר.

IBM - גישת החברה הינה הורדת גורמים מסכני בריאות והכנסת תוכניות wellness לרווחת העובדים. החברה מאמינה שהאחריות על בריאותו של העובד ובטיחותו חלה עליה. IBM זכתה בפרסים והוקרה על מתן שירותי הבריאות והדאגה לעובדים מגופים שונים בארה"ב, אירופה, יפן וסינגפור.
תוכניות ה wellness של I.B.M כללו: בדיקות רפואיות לעובדים (בדיקות רפואיות, מתן חיסונים, פעילות כושר, תזונה נכונה ויעוץ דיאטטי), הכנת תוכניות לשיפור איכות חיים, הקניית כלים ללימוד אורח חיים בריא שישפיע על פרודוקטיביות בעבודה, מקום עבודה בטוח ואימון לבטיחות בעבודה, תאורה מתאימה, שיקולי תכנון והנדסת אנוש נוחה, גישה נוחה לנכים וכן טיפולים נפשיים לעובדים.

חברת king Country הפעילה ב 2006 תוכנית fitness לעובדיה. התוכנית כללה שינוי האווירה בחברה לתמיכה בפעילויות משפרות בריאות על ידי בניית אולם ספורט, הרצאות בנושאי בריאות - תזונה נכונה והפסקת עישון והכנסת שיעור יוגה אחת לשבוע. כתוצאה מכך ערכי תפוקה לעובד עלו, ירדה רמת היעדרויות מהעבודה ונראתה תחושת שייכות גבוהה בקרב העובדים.

מחקר שהתפרסם במגזין "USA Today" קבע כי סך ההוצאה השנתית על בעיות הבריאות של עובדים שמנים (obese) בארה"ב מגיע ל-2,500 דולר לעובד. מחקר אחר, שנערך באוניברסיטת דיוק שבארה"ב, מצא כי עובדים שמנים הגישו פי שניים יותר בקשות לפיצויים בגין פציעות עבודה מאשר עובדים רזים. ההוצאות הרפואיות של העובדים השמנים היו גבוהות פי שבעה מאלה של עמיתיהם הרזים, והם הפסידו פי 13 יותר ימי מחלה.
לא במקרה משקיעות החברות בארצות-הברית 8,000 דולר בממוצע בבריאות שכיריהן: מחקרים מראים כי על כל דולר שהושקע בשיפור בריאות העובד, מרוויח המעסיק עלייה של שבעה דולרים בתפוקה. במיקרוסופט אף הגדילו לקבוע כי בעקבות שיפור איכות החיים של העובדים במשך חמש שנים, חל שיפור תואם של 250% בתפוקתם.


החברה האמריקנית Clarian Health, שהכריזה בקיץ האחרון על תוכנית מהפכנית לשמירה על בריאות עובדיה, הודיעה כי החל ב-2009 ייקנס בתלוש המשכורת כל עובד שיעבור את רף המשקל, הכולסטרול, לחץ הדם והגלוקוז שייקבעו על-ידי החברה.

בארץ
השנה שירות בתי הסוהר, בראשותו של הנציב רב גונדר בני קניאק, הצטרף לארגונים מובילים בעולם שנטלו על עצמם אחריות לשמירה ולטיפוח בריאות העובד, עם תוכנית ייחודית שיזם לשמירה על בריאות הסוהר בשם "בריאות הסוהר". מטרת התוכנית היא שיפור בריאות הסוהרים ואיכות חייהם בארגון על פי ארבעה עוגני פעילות עיקריים: תזונה נכונה, פעילות ספורטיבית, הפסקת עישון ועישון פסיבי, הרפיה נפשית ומניעת שחיקה. מדובר על מודל בריאות שהוא בעצם מעטפת בריאות טיפולית, שאם כל סוהר יישם אותה - הוא יזכה בסופו של דבר בשיפור משמעותי באיכות חייו ובבריאותו. הסוהרים יזכו לליווי, למידה וחוויה מגורמים מקצועיים המובילים בתחומם בישראל.

בסופר פארם, למשל, התחילו באחרונה תחרות הרזיה לעובדים בהשראת תוכנית הטלוויזיה "לרדת בגדול", לרגל השקת ערכת הדיאטה החדשה של המותג הפרטי לייף. בחברת תוספי התזונה טעם טבע אלטמן החליטו, באופן דומה, לנצל את מועד ההשקה של ערכת הדיאטה 2diet כדי להציגה לעובדים עצמם. התוכנית שיזמה החברה כוללת ייעוץ אישי, מפגש קבוצתי שבועי והליכה משותפת עם מאמן כושר, בנוסף לשימוש במוצר 2diet.

גם בתנובה רואים בפעילות למען בריאות העובד חובה מקצועית. הפעילות בתנובה נחלקת לשני תחומים עיקריים: האחד הוא ימי בריאות שנערכים בקביעות בחדר הכושר שבחברה, ובהם תזונאים מודדים לעובדים אחוזי שומן ומסבירים על אכילה נכונה. יוזמה אחרת היא קבוצות שומרי משקל לעובדים, שפועלות במשרדים ובמחלבות של תנובה. כדי לעודד את העובדים להגיע לפגישות, החברה מעניקה סבסוד של 50% למשתתפים המתמידים.

לחברות אלה מצטרפות רשימת חברות מכובדת, שבאופנים שונים עולים על הגל של הדאגה לרווחת העובד, וכמובן למצב התזרימי של החברה. מוטורולה, אפריקה ישראל, קופת חולים מכבי, משרד מבקר המדינה, חברת המחשבים HP, שארגנה חודש בריאות בחברה, חברות ההיי-טק אינקרדימייל ואלווריון ובית ההשקעות אלטשולר-שחם רכשו לכל העובדים מנויים לחדר כושר והן מארחות מדי פעם את המדריכים מהמועדון לשיעורי יוגה.

בישראל פועלות 100-150 קבוצות שכאלה, המהוות 10% מקבוצות התמיכה מסוג זה שפועלות במדינה עם עשרות ארגונים, שבהם גופי ענק כמו חברות הסלולר פרטנר ופלאפון, בנק הפועלים והתעשייה האווירית, חברת התעופה אל על, חברות הביטוח כלל ביטוח והפניקס ופרקליטות מחוז תל אביב, וכמובן חברות היי-טק, כמו רד, אמדוקס וקומברס.

לקבלת הצעה לקידום בריאות בארגון שלך,   צור קשר !